TR / EN
Film

Festival Dans Filmi Seçkileri HopeAlkazar 5.Gün

30 Eylül, Cumartesi 2023
19:00 - 21:00

Biletler Biletino'da Satışta!

Dans Filmleri Kürasyonu : Onur Topal- Sümer, Dance Camera İstanbul

1- MORE THAN BALLET 35'37'' MACARİSTAN/HUNGARY, 2021
Yönetmen: Richard M. Nagy
Yazar: Ferenc Fiszter
Yapımcı: Ernő Urbán
Pecs, Macaristan'ın beşinci büyük şehri, Macar balesiyle ünlü ve merkezidir. Bu belgesel film, balenin son 60 yılını benzersiz bir şekilde tanıtıyor.

2- EVERYDAY THINGS 5’, Bulgaristan/Bulgaria, 2021
Yönetmen:Andrea Dragov
Ses: Georgi Atanassov
Koreografi: Maria Asenova
Dansçılar: Maria Valterova, Svetlin Bankin
Bir kız ve bir erkek tren istasyonunda beklerken arkalarında başka bir kız oturuyor. Çift, kaçırdığı geriye doğru bir kol hareketi yapıyor ve trene binmeye devam ediyor. Yalnız bırakıldıklarında tuhaf bir alışverişe girişirler. Kentsel bir gölün ortasındaki bir köprüye ulaştığında çiftin niyetini anlar ve buluşma noktasına geri döner. Oraya vardıklarında, biz onların zihinlerine bakarken, çiftin üyelerini renkli kafeslerle çevrelenmiş olarak görüyoruz. Bekar kız onlara ulaşmayı başardıktan sonra, arkalarından bir tren geçerken üçünün de bankın aynı tarafında oturmadan önce dans sohbeti yaptığını görüyoruz ve film bitiyor.

3-SEA OF STARS 2'53'' ABD/USA, 2022
Yönetmen/Yapımcı: Robin L. Bisio
Dansçı: Paige Amicon
Sinematografi: Ethan Turpin
Müzik: James Connolly
Güveler, yıldızlara ve aya göre hareket eden gece tozlayıcılarıdır. Yıldızlar Denizi'nde, Paige Amicon'un yetiştirmenin gizli dünyasını keşfetmesiyle karanlık gökyüzüne yaptığımız bu yolculuğu onurlandırıyoruz.

4-ACT 1: ICU ABD/USA 10', 2022
Yönetmen: Hannah Straney
Yapımcı:Hannah Straney and Jake Kruty
Quaba Ernest, Hannah Straney
Müzik: Jonathan Rodrigues, Jake Kruty
CT 1 : ICU, farklı duyuların kaybını mekana özgü danslar yoluyla araştıran beş bölümlük bir film serisinin birinci kısmıdır. ICU, görme duyusu olmadan yabancı bir alanı keşfeden iki dansçıyı takip ediyor. Film, bir anlamın yokluğunu aktarma görevini ayrı ayrı üstlenen dansçılar ve kameramanların ortak çalışmasıdır. Sanatçılar hep birlikte yabancı mekanları keşfederek farkındalık, algı, yönelim bozukluğu ve gerçekliği araştırıyorlar.

5-HYBRIS 6'11'' Almanya/Germany, 2022
Yönetmen& Sinematografi:Corentin Kopp, Aaron Arnoldt Alexander
Koreografi& Dans: Louis Stiens, Shaked Heller
Müzik: Fabien Alea
Bir ve sıfırın sadeliğinden gelecek doğar.
Doğal ve dijital organizmalar yeni bir paralel dünyada birbirini kucaklıyor ama bir yandan da reddediyor. Birbirinden öğrenerek, bu dengeleme eylemlerinin ortasında insan vücudu nasıl bir şekil alabilir?
"HYBRIS I", fiziksel ve dijital dünya arasındaki görsel diyaloglar üçlüsünün açılış filmi.
Her filmdeki farklı dünyalar, insan vücudu, doğanın ilkelliği ve dünyamızın devam eden dijitalleşmesi arasındaki dengenin keşfi olarak okunabilir. Hepsi hareketin kökeninden, yani doğumdan ilham alıyor. Yönetmenliğini Aaron Alexander Arnoldt ve Corentin Kopp'un yaptığı, performans ve koreografisini Louis Stiens ve Shaked Heller'ın (eski Stuttgart Balesi / şu anda Zürih Ballet'te) üstlendiği film.

5-WHAT'S BRED IN THE BLOOD AND BONE 5'19'' ABD/USA, 2023
Yönetmen: Robin M Gee
Yapımcı: Steve Haines
Ses: Jaylon Steverson
Performans: Maurice Watson, Claire Young
Sinematografi: Kevin Wells
Yazılarıyla 1890'lardaki aralıklı linç dönemini belgeleyen Ida Bell Wells'in çalışmalarından esinlenen Kan ve Kemikte Neler Getirildi, kahverengi bedenlerin kolektif deneyimleriyle çevrelenmiş bir mekan ve mekan çalışmasıdır. "Blood", vücut hafızası olarak "kan hafızasını" ve kolektif deneyimlerimizin Afrikalı Amerikalılar olarak bizi nasıl bağlayıp güçlendirdiğini araştırıyor.

6- A CONVERSATION IN RHYTHM 4'02'' Kanada/Canada, 2022
Yönetmen: Kevin Jin Kwan Kim
Tap Dans/Koreograf :Jullianna Eden Kyoko Oke
Davul/ Koreograf:Seth Kitamura
Kamera: Deniz Somuncuoglu
RİTİMDE BİR KONUŞMA, bir step dansçısı ve bir davulcunun doğaçlama seansına odaklanan deneysel bir hareket filmi. Bu sanatçılar arasında doğaçlama bir melodiyle yapılan alışverişler, sözlü konuşmanın nitelikleriyle paralellik gösteriyor; tanışma, sorgulama, meydan okuma, dengeleme ve en önemlisi birbirimize güvenme. Film onların söylenmemiş diyaloglarını bir sohbet olarak göstermeyi amaçlıyor. Geleneksel diyalog kapsamını kullanan RİTİMDE BİR KONUŞMA, bir iletişim sahnesini ifade etmek için filmdeki sanatçıların hareketlerinin ve ritminin değişen yoğunluğunu vurgulayacak.

7-Asylum 4’48’’, Türkiye, 2023
Yönetmen: Deniz Atlı, Umut Kambak
Performans: Onur Dilek, Deniz Atlı
İltica teriminin iki farklı anlamı vardır: bir akıl hastanesi veya psikiyatri kurumunu ifade edebileceği gibi, zulüm korkusu veya güvenliklerine yönelik diğer ciddi tehditler nedeniyle kendi ülkelerinden kaçan kişilere sağlanan yasal korumayı da ifade edebilir. Bu iki anlam ilgisiz gibi görünse de aralarında güçlü bir metaforik bağlantı vardır.
Sığınma talebinde bulunmak, çoğu zaman bireylerin evlerini ve ailelerini geride bırakıp yeni ve alışılmadık bir yere doğru tehlikeli bir yolculuğa çıkmasını gerektirdiğinden, zor ve riskli bir süreç olabilir. Çoğu kişi için sığınma talebinde bulunmak kaçmak için tek geçerli seçenektir, ancak bu durum bir belirsizlik ve korku atmosferi yaratabilir, bu da kaygıya ve hatta akıl hastalığına yol açabilir. Bir bakıma sığınma talebinde bulunmak, bir akıl hastanesinden (ev denen çılgın bir yer) başka bir akıl hastanesine (bazı politikacıların modern kölelik sistemi olarak tanımladığı) geçmek olarak görülebilir. Hem sığınmacılar hem de akıl sağlığı hastaları, güvenliğe ve iyileşmeye giden yolculuklarında önemli zorluklarla ve engellerle karşı karşıya kalıyor, ancak sonuçta ikisi de aynı şeyi arıyor: modern göç sistemleri bağlamında genellikle sorgulanabilir bir sığınak ve koruma yeri. Bu çatışmalar ve mücadeleler filmin ana konusunu oluşturmuştur.

8-TOUCH 9’21’, Kanada/Canada, 2022
Yönetmen:Brittney Canda
Yapımcı: Kyra Jean Green
Müzik: Pascal Champagne
TOUCH hayali bir gelecekte geçiyor: Bu gelecekte insanlar, adı geçmeyen nedenlerden dolayı çok uzun bir süredir fiziksel temas olmadan yaşıyorlar. Karakterlerimizin, fiziksel olarak uzak yeni bir gelecekte ilk kez başka bir insanın dokunuşunu deneyimlemek için geniş, özel bir alanda mekanik olarak basit bir cihazla etkileşime girdiğine tanık oluyoruz.

9-Uncomfortable Tree 6’05’’ Türkiye, 2023
Yönetmen:Umut Kambak
Ekip: Laçin Ergül, Ezgi Atan, Nurşah Yılmaz, Yiğit Ürkmez,
Müzik:Berke Can Özcan
"İklim Adaleti İçin Düşünen Bedenler" projesi kapsamındaki bu film, 5 farklı bedenin farklı yer ve yüzeylerdeki varlığıyla bir hikaye anlatıyor.

10-RADIX III 14’58’’ İtalya/Italy, 2022
Yönetmen/Yazar/ & Yapımcı: Cristiano Leone
RADIX, tarihi-sanatsal mirasımız ile çağdaş dans ve müzik arasındaki arayüzü araştıran üç kısa filmden oluşan bir diziden oluşuyor.
Sırasıyla Roma'daki Tempietto del Bramante ve Caracalla Hamamları'nda çekilen RADIX I ve RADIX II'nin ardından RADIX III, muhteşem Galleria Borghese'deki üçlüyü tamamlıyor.
Kahramanlarımız, koreograflarımız ve dansçılarımız Iratxe Ansa ve Igor Bacovich, koleksiyonun ihtişamını incelerken İtalyan Barok heykeltıraş Gian Lorenzo Bernini'nin heyecan verici başyapıtlarını keşfediyor: Apollo ve Daphne ve Proserpina'nın Tecavüzü.
Böylece heykellerin canlanmasıyla ve dansçıların bu efsanevi figürleri temsil etmesiyle çağlar boyunca süren yolculukları başlıyor.
Ancak çelişkili bir şekilde, bu muhteşem sanat eserlerinin kalbinde iki rahatsız edici şiddet hikayesi yatıyor…
RADIX III, Bernini'nin Ovid'in Metamorfozlarından ilham alan çalışmalarındaki ebedi temaları öne çıkarıyor - gücün kötüye kullanılması, rıza ile ret arasındaki sınır, arzunun birbirine karışması, aile içi şiddet, tecavüz ve adam kaçırma - ve yüzyıllar boyunca diğer sanatsal temsillerde.
RADIX III, gündeme getirdiği sorunlara ahlaki açıdan yanıtlar tanımlama girişiminde bulunmuyor.
Daha ziyade, sansürlemek veya rasyonelleştirmeler sunmak yerine, izleyiciyi kişisel ve derinlemesine düşünmeye teşvik eden, yenilenmiş eleştirel inceleme ve yaratıcı yorum yoluyla eskimeyen mitolojiyi canlandırıyor.
Günümüzün sanatsal yaratımları, antik bedenleri ve sesleri, jestlerin, seslerin, heykellerin ve mimarinin akıcı bir diyalektiğiyle dönüştürüyor. Iratxe Ansa ve Igor Bacovich'in koreografisinin draması ve dinamizmi, Matteo Franceschini'nin hipnotik ve titreşimli Klasik ve Barok sesleri, yaylıları ve klavseniyle harmanlanıyor, modüler sentezleyicilerin ultra-çağdaş dönüşümleri ve tınılarıyla iç içe geçiyor.

Kuloğlu, İstiklal Cd., 34433 Beyoğlu/İstanbul
Yol Tarifi Al

Bize Katılın

Festival hakkında tüm haberleri ilk duyan siz olun.
Bu alan doğrulama amaçlıdır ve değişiklik yapılmadan bırakılmalıdır.
Giriş yap
Hala üye değil misin? Hemen üye ol!
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram